Muziek op Schoot®, natuurlijk ook voor baby’s

7 jun 2021

Al in de buik hoort de baby de geluiden van buiten de baarmoeder. Het leert jou stem kennen, en reageert op de fijne en minder fijne geluiden die het binnen te horen krijgt. Het kindje hoort ook het ritme van jouw hartslag. Deze veilige plek met alle geluiden en de wiegende beweging in de buik helpen jouw baby zich goed te ontwikkelen. En al voor de geboorte kan een baby muzikale herinneringen maken. Het liedje wat het vaak gehoord heeft om rustig van te worden, zal ook buiten de buik de herinnering van veiligheid met zich meedragen en het zal jouw kindje helpen rustig te worden.

De eerste geluiden waar een baby veel mee te maken heeft is het geluid van zijn eigen ouders en verzorgers. Het is voor een baby heerlijk om deze stemmen vaak te horen. Het zingen of neuriën van liedjes heeft een heel groot kalmerend effect en kan pijntjes zoals krampen helpen te verlichten. In contact zijn met jouw kindje zorgt voor een groot gevoel van veiligheid en helpt bij een goede hechting tussen ouder/verzorger en kind.

In de lessen zorgen we voor een fijne en veilige omgeving voor de baby (vanaf een maand of vier) om de wereld verder te gaan ontdekken. Het pakken en grijpen is zich aan het ontwikkelen, en dat gebruiken we in de les om nieuwe materialen en geluiden te ontdekken. Het kind ligt hierbij op een zacht kussen, of ligt/zit heerlijk bij de ouder/verzorger.

Een les voor de babygroep heeft een vaste opbouw, met een welkomstlied en afscheidslied. Er zullen activerende activiteiten zijn, waarbij we het kind uitdagen. Bijvoorbeeld door samen te bewegen of schommelen op de muziek of kiekeboe te spelen. Massageliedjes dragen bij aan het lichaamsbewustzijn van het kindje. Hoe groot ben ik, waar zitten mijn voeten. En hele rustige ontspanningsliedjes die je als ouder/verzorger mee naar huis neemt om te zingen bij onrust.

Op hele jonge leeftijd draagt deze les bij aan het gevoel van veiligheid, een goede hechting en aan de sociaal emotionele ontwikkeling. Maar ook de grote motoriek en de taal en spraakontwikkeling worden op deze manier op het juiste niveau geprikkeld.