Biografie

Foto door Ties Mellema

Inge Verbraak, geboren te Bergen op Zoom in 1980, startte haar muziekopleiding op 8 jarige leeftijd bij de vereniging Eendracht Maakt Macht uit Bergen op Zoom. Zij behaalde haar eerste diploma’s bij de plaatselijke muziekschool waar zij haar saxofoonlessen volgde bij René de Jong. Daarna was zij nog jarenlang lid van Harmonie Kolping’s Zonen uit dezelfde plaats.

Diverse opleidingen van Inge

Na eerst een studie SPH (Sociaal Pedagogisch Hulpverlening) afgerond te hebben deed zij toelatingsexamen op het Utrechts Conservatorium. Daar volgde Inge het hoofdvak Saxofoon Klassiek bij Johan van der Linden. Tijdens haar opleiding volgde zij masterclasses bij onder andere Ties Mellema, Hans de Jong en Philippe Geiss. Naast deze opleiding voltooide zij in 2007 haar opleiding Harmonie en Fanfare Directie bij Danny Oosterman. In voorbereiding op dit examen volgde Inge directie lessen bij Gert Buitenhuis en OBK Zeist is het orkest waar zij uiteindelijk ook haar examen mee mocht doen. Compositie en arrangeerlessen kreeg zij onder andere van de componist Rob Goorhuis. In 2019 startte zij de post-HBO opleiding Muziek op Schoot. Zo verdiept ze zich nog verder in de theorie en praktijk voor Klap eens in je handjes.

Diverse werkzaamheden

Inge was tot 2018 als docent saxofoon/klarinet en hoorn verbonden aan muziekgebouw Goeree Overflakkee. Ook gaf zij lessen op de groepen 3 en 4 van de scholen op Goeree Overflakkee binnen het project “de Muziekcarrousel“. Daarnaast was zij 8 jaar lang dirigent van jeugdorkest de Hoop in Stellendam.

Muziek op Schoot

Inge heeft inmiddels meerdere succesvolle cursussen “Klap eens in je handjes” gegeven. Deze lessen verzorgt zij bij Jac Danst in Bergen op Zoom en in Woensdrecht in MFC de Kloosterhof. In 2019 is zij begonnen aan de opleiding Muziek op Schoot, zodat zij zich in 2020 ook Muziek op Schoot docente mag gaan noemen. Voor meer informatie over de cursus kun je kijken op Klap eens in je handjes

Blaasmuziek – Harmonie

Sinds de zomerstop van 2018 is bekend dat Inge gekozen is al dirigent van Koninlijk Erkende Harmonie EMM (Eendracht Maakt Macht) uit Bergen op Zoom. De vereniging waar zij zelf ooit met haar lessen begonnen is. “Naast mijn werk speel ik baritonsax bij harmonievereniging Concordia in Bergen op Zoom. Eerder speelde ik daar klarinet en hoorn. Ik vind het waardevol om als docent en dirigent zoveel mogelijk van de diverse instrumenten af te weten. Omdat ik in de praktijk veelal met jonge, beginnende muzikanten te maken heeft is het prettig de belangrijkste grepen en moeilijkheden van het instrument te kennen. Ik heb ooit beginselen van fluit, fagot en trompet hiervoor geleerd en speel ik ook klarinet en blokfluit. Ht volgende instrument staat al klaar: een gitaar.”